Groningen als voorbeeld voor Duitse steden

In 2019 was ik meerdere malen, meestal op uitnodiging van zusterpartij Bündnis 90 / Die Grünen, op bezoek in Duitsland om te komen vertellen over Fietsstad Groningen. In steden als Göttingen, Bielefeld, Gütersloh en Aken is veel discussie over de vraag hoe het verkeer anders kan en hoe de fiets bij die verandering een hoofdrol kan spelen. Vaak hebben ze een historische binnenstad, met ook nog best redelijke voetgangersgebieden in die centra. Maar meteen er omheen dan wel vaak 4 tot 6 (!) baanswegen er direct omheen. De auto heeft in die steden nog echt een hoofdrol. Daar komt bij dat in Duitsland in de meeste steden de luchtkwaliteit ver beneden maat is.

Bij mijn bezoeken is mij opgevallen hoe graag de mensen in deze steden willen leren van Groningen. Vaak wordt gekeken naar Amsterdam en Kopenhagen, maar al snel zeggen steden die kleiner zijn – en vergeet niet, daar zijn er natuurlijk veel meer van! – dat dat natuurlijk onvergelijkbare steden zijn. Maar net als Groningen zijn steden als Göttingen, Bielefeld en Aken steden van ongeveer 200.000 inwoners, met instellingen voor hoger onderwijs en daarmee ook veel jonge mensen. Niet voor niets stemt met in dit soort steden dan ook op groene en linkse partijen, maar dat ter zijde 😉

Na de spreekbeurten in Duitsland afgelopen jaar, blijkt de interesse voor Groningen nog altijd groot in Duitsland. Zo werd ik door de Duitse publieke zenders WDR en NDR in Groningen geïnterviewd en in september werd ik benaderd door een journalist van toonaangevende tijdschrift ‘Der Spiegel’, die bezig was met het maken van een podcast over fietsen in Berlijn, en hoe Berlijn van Groningen zou kunnen leren. In de aflevering van de podcast ‘Stimmenfang’ wordt ik in een discussie over de ‘Verkehrswende’ in Berlijn opgevoerd met het Groningse perspectief.

Afgelopen week was er dan nog de Fahrradkommunalkonferenz van het Deutsches Institut für Urbanistik: Een conferentie voor Duitse gemeente-ambtenaren die zich met fietsbeleid bezig houden. Voor ruim zeshonderd bezoekers aan de online-conferentie hield ik een presentatie over Groningen en werden mij vragen gesteld over Groningen en de mate waarin Groningen als voorbeeld kan dienen voor Duitse steden. Dat kun je hier terug kijken:

Advertentie

Over bennileemhuis

Sinds 2010 lid van de gemeenteraad van Groningen voor GroenLinks.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Groningen als voorbeeld voor Duitse steden

 1. Jan Spakman zegt:

  Aber das ist ja hervorragend gesagt, Benni!
  Wir kònnen beide stoltz sein auf unserer Stadt und unsere Gemeinde-Politik.
  Forza con le bici!

  Freundliche Grüsse,
  Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s