Precies in de heetste week ooit is zwemmen bij de Dorkwerder sluis te gevaarlijk

Het is warm, heel warm. Mensen zoeken verkoeling. Zeker mensen die in de stad wonen. Zeker als ze geen of geen schaduwrijke tuinen hebben. Zeker als ze slecht geïsoleerde woningen of huizen hebben die niet meer koel te krijgen zijn.

Mensen zoeken verkoeling. Onder bomen en met of in water. Maar nu zegt het Waterbedrijf Groningen terecht: wees zuinig met water. Dus de oproep om geen badjes neer te zetten. Dan maar naar het zwembad: maar daar is vanwege de coronamaatrdegelen veel minder publiek toegestaan. Dan maar naar de een meer of een plas: maar daar wordt zwemmen door de provincie op veel plekken afgeraden omdat er blauwalg gevonden is of iets anders waarom zwemmen onverstandig is. Het stadsstrand: heel druk, terwijl mensen graag de anderhalf meter zouden willen aanhouden. Dus wat doen sommige mensen? Zeker als ze geen auto hebben? Die gaan naar een plekje aan het Reitdiep waar ze al jarenlang ongestoord kunnen zwemmen. Mooi grasveldje erbij om te liggen of te zitten. Recent is er nog een vlotje neergelegd zodat je makkelijk het water in kunt. Fijn goed geregeld door de overheid.

Schermafbeelding 2020-08-11 om 16.52.22Maar wat doen Rijkswaterstaat en de provincie Groningen precies in de week die de boeken in zal gaan als de warmste ooit gemeten in heel Nederland? Precies in die week gaat deze overheden oproepen om er niet te gaan zwemmen omdat het er gevaarlijk is.

Oproep provincie: Niet zwemmen bij Dorkwerkdersluis

Ik kan niet beoordelen of het veilig is of niet. En ik wil ook niet dat mensen gevaarlijke dingen doen. En ik kan ook niet beoordelen of er toch wat mogelijk zou kunnen zijn. Tijdelijk met spuien en schutten stoppen? Of alleen in de avond of nacht? Scheepvaart stremmen in het belang van oververhitte stadjers die verkoeling zoeken? Een stuk van het water zo afzetten dat mensen weten dat ze daar veilig even het water in kunnen? Badmeesters inzetten? Opzichters mensen helpen veilig te zwemmen?

Ik kan wel zeggen dat het buitengewoon vreemd is dat gebeurd op een plek waar al jarenlang mensen komen om te zwemmen, zeker sinds dat handige vlotje er ligt om makkelijk het water in te kunnen. Geen bord of aanwijzing te bekennen dat het niet zou mogen of gevaarlijk is. En dat weten Rijkswaterstaat en de provincie Groningen al heel lang, of ze hadden het kunnen en moeten weten. Maar exact in de warmste week ooit gaan ze zeggen dat het te gevaarlijk is om te zwemmen. Kom op provincie en Rijkswaterstaat, probeer even een oplossing te zoeken. Zoek alternatieven. Dus mijn oproep aan de provincie en aan Rijkswaterstaat: Bedenk iets! De klimaatcrisis en de coronacrisis vragen om een beetje inventiviteit en creativiteit. Succes!

Advertentie

Over bennileemhuis

Sinds 2010 lid van de gemeenteraad van Groningen voor GroenLinks.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s