Openbare ruimte en verkeer in de anderhalfmetersamenleving

Afgelopen woensdag stelde ik in de eerste online gemeenteraadsvergadering van Groningen de situatie voor voetgangers, fietsers en gebruikers van het OV aan de orde in tijden van corona. Ik wilde weten of er al knelpunten zijn voor hen in de openbare ruimte en in het verkeer. Nu, maar zeker ook in de komende weken, maanden en misschien wel jaren, aangezien de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus nog veel impact kunnen krijgen en aangezien er ook al gesproken wordt over een anderhalfmetersamenleving. (zie in de video hieronder vraag en antwoord)

Het college reageerde bij monde van wethouder Roeland van der Schaaf door te zeggen dat het inderdaad om een actueel vraagstuk gaat dat urgenter gaat worden naar mate meer mensen in de komende tijd naar buiten zullen mogen gaan bij toekomstige versoepelingen van de maatregelen en ook omdat de basisscholen weer open gaan na de meivakantie. Voor een brede, systematische inventarisering achtte het college het nu nog wat te vroeg – juist ook omdat de maatregelen tegen het corona nog volledig van kracht zijn – maar zegde een uitgebreide schriftelijke  reactie toe, waarin uitgebreider ingegaan zal worden op het vraagstuk.

De wethouder zegde toe de situatie in de gaten te laten houden, noemde het agenderen van de thematiek terecht. Indien nodig zou de gemeente wel actie ondernemen, bijvoorbeeld op basis van signalen van politie en stadstoezicht. Op de vraag of er door het afgenomen verkeer meer sprake is van te hard rijdende automobilisten antwoordde van der Schaaf dat daar nog geen signalen van bekend waren en sprak het vermoeden uit dat juist door het afgenomen verkeer langsrijdend verkeer gevoelsmatig harder lijkt te rijden.


Uiteraard ben ik benieuwd naar reacties hierop. Zijn er plekken waar knelpunten ervaren? Zijn er plekken in het verkeer, op de stoep, in de openbare ruimte waar onvoldoende aan de eis van anderhalf meter afstand houden kan worden voldaan? Zijn er ervaringen met te hardrijdende automobilisten nu het op veel plekken te druk is? Ik hoor graag ervaringen en voorbeelden? Laat je reactie achter hieronder!

 

Advertentie

Over bennileemhuis

Sinds 2010 lid van de gemeenteraad van Groningen voor GroenLinks.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s