Ook in Groningen ontwikkelingssamenwerking kind van de rekening (persbericht)

Eenzijdige focus op internationale handel

GroenLinks vindt de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking in de stad niet uit te leggen. Het nieuwe internationale beleid van het college staat in het teken van het economisch eigenbelang. GroenLinks wil vooral ook aandacht houden voor hulp, mensenrechten en mondiale bewustwording.

In de nieuwe kadernota Internationalisering bezuinigt het college €50.000 euro op organisaties die zich bezig houden met internationale samenwerking. De eenzijdige bezuinigingen op projecten in bijvoorbeeld San Carlos en Moermansk is volgens de GroenLinks-raadsfractie niet uit te leggen.

Benni Leemhuis: “Het college zegt in haar collegeakkoord dat bij het oplossen van de financiële problemen in de stad ook altijd sociale rechtvaardigheid centraal staat, maar blijkbaar geldt dit niet voor mensen buiten Nederland die tot de armsten in de wereld behoren en waar we soms al jarenlang een band mee hebben.”

De bezuinigingen op het internationalisering budget levert de stad relatief weinig op, maar heeft grote gevolgen voor de organisaties die namens de stad werken aan internationale samenwerking.

Het college richt zich volledig op internationale handel en al het overige internationale beleid wordt eraan ondergeschikt gemaakt. Ook op het vlak van die handel lijkt een invulling te zijn gekozen waar eigen belang overheerst.

Geen woord over maatschappelijk verantwoord ondernemen of over fairtrade, terwijl Groningen zich zelfs als fairtradestad neerzet. Het college richt de internationale handelscontacten met name op China, maar er is niks terug te vinden over democratie, mensenrechten en arbeidsomstandigheden, ondanks een raadsbesluit daarover.

 

Advertentie

Over bennileemhuis

Sinds 2010 lid van de gemeenteraad van Groningen voor GroenLinks.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s