Werkbezoek Linda Voortman aan het Blauwe Dorp

Het Blauwe Dorp is een prachtig tuindorp dat in de jaren twintig van de vorige eeuw is aangelegd in de Groninger Oosterparkwijk. Al in de jaren negentig werden de zogenaamde boerderijwoningen aangewezen als rijksmonument. De ‘randwoningen’ die om die boerderijtjes waren gebouwd bleven lange tijd onbeschermd en waren in de ogen van de gemeente en de woningbouwcorporatie rijp voor de sloop. Ze waren in te slechte staat en zo klein dat ze niet meer aan de huidige eisen zouden voldoen. 

De bewonerscommissie van het Blauwe Dorp dacht daar anders over. Zonder de randwoningen en met de nieuwbouw die daarvoor in de plaats had moeten komen zou niet alleen de monumentale waarde van de boerderijwoningen in het geding zijn, maar het karakter van het gehele Blauwe Dorp zou te niet worden gedaan. Daarnaast waren er nog genoeg mensen die graag in deze woningen leefden. Linda Voortman, toen nog gemeenteraadslid voor GroenLinks raakte betrokken bij het Blauwe Dorp en mede door haar werk werd er een oplossing gevonden: 
Het casco van de randwoningen zouden worden gerenoveerd en vervolgens verkocht aan particuliere kopers. En dat bleek een succesformule! Van de 120 randwoningen bleven er 30 huurwoningen van woningcorporatie Nijenstee, zodat een groot aantal oorspronkelijke bewoners in hun vertrouwde wijk konden blijven wonen. De overige 90 woningen werden met een gerenoveerd casco als kluswoningen te koop aangeboden. En met groot succes! Want hoewel de woningen niet heel groot zijn en de woningmarkt door de economische crisis zoals bekend zeer zwak is, zijn alle woningen inmiddels verkocht.

Afgelopen vrijdag bezocht Linda Voortman, nu als Tweede Kamerlid nog altijd met volkshuisvesting als één van haar onderwerpen het Blauwe Dorp. Harrie Miedema (oud GL raadslid), Victor Möhlmann (GL raadslid), Lizette van der Vegt (GL raadslid) en ik maakten graag van die gelegenheid gebruik om door leden van de bewonerscommissie Blauwe Dorp bijgepraat te worden. Ook kregen we een wandeling door het Blauwe Dorp en mochten we een tweetal randwoningen van binnen bekijken.

P1090845P1090841P1090846P1090847P1090850

Advertentie

Over bennileemhuis

Sinds 2010 lid van de gemeenteraad van Groningen voor GroenLinks.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Werkbezoek Linda Voortman aan het Blauwe Dorp

  1. Benni Leemhuis zegt:

    Hier een link naar het voorstel over het behoud van de randwoningen in het Blauwe Dorp uit 2007 <a href="http://www.groenlinksstad.nl/2007/02/02/voorstel-groenlinks-blauwe-dorp-breed-gesteund-in-raad/">op de site van GroenLinks Groningen</a>

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s