Voorlopig duidelijkheid over de uitvoering van het kraakverbod

De ophef die is ontstaan over de wijze waarop in Groningen het kraakverbod in de eerste tijd na invoering zal worden gehandhaafd is een beetje schijnheilig. Met name de opstelling van de VVD daarin. De VVD behoudt zich als law & order partij altijd het recht voor om over allerlei wet en regelgeving te zeggen dat die strenger moet worden, of harder moet worden uitgevoerd. Hoewel ik daar vaak niet direct heil in zie, is daar niks op tegen. Een politieke partij heeft een mening over geldende wetten en maakt die kenbaar.

Moord en brand wordt er nu door diezelfde partij geroepen als andere politici zeggen dat een wet niks toevoegt en niet het echte probleem oplost: De wet kraken en leegstand, inmiddels beter bekend als de antikraakwet. Er wordt groots geschermd met de scheiding der machten om te betogen dat bijvoorbeeld de gemeenteraad van Groningen op initiatief van mijn collega-GroenLinksraadslid Lizette van der Vegt een motie aannam waarin werd opgeroepen de wet terughoudend uit te voeren. Want de wet is een democratisch tot stand gekomen wet en het is aan het Openbaar Ministerie en de politie om die wet uit te voeren.

Maar wat is er nu eigenlijk precies gebeurd? De gemeenteraad van Groningen sprak in de aangenomen motie als haar mening uit “dat de prioriteit van de politie dient te liggen bij andere zaken dan het handhaven van deze wet”. Er is volgens mij niks mis mee als de democratisch verkozen volksvertegenwoordiging van Groningen een mening uitspreekt. Daar komt nog eens bij dat ik ook liever zie dat de politie haar schaarse tijd besteed aan het opsporen van daders van gewelds- of zedendelicten dan dat ze actief mensen uit gebouwen gaan zetten die anders jarenlang ongebruikt leeg zouden hebben gestaan.

Het beeld dat in juni naar voren kwam was dat met de invoering van de wet niet direct heel veel zou veranderen en dit was dus ook waarvan bewoners en gebruikers van kraakpanden in Groningen uitgingen. Er was geen aanwijzing dat er een actief uitzettingsbeleid zou worden gevoerd als de wet per 1 oktober in zou gaan. Des te begrijpelijker was het dat die bewoners, en niet alleen zij, verbaasd waren door de berichten in de pers van woensdag 8 en donderdag 9 september. De Groninger Gezinsbode, RTV Noord en het Dagblad van het Noorden kwamen allemaal met berichten dat het kraakverbod actief zou worden gehandhaafd en dat de politie en justitie in actie zou komen om panden te gaan ontruimen.

In de ogen van de GroenLinksfractie leek dit een flinke wijziging van het beleid en daarom wilden wij duidelijkheid. En niet alleen wij, uiteraard vroegen ook de circa 150 bewoners van kraakpanden zich af waar ze aan toe waren, nu hen plotseling ontruimingsacties boven het hoofd hingen. Via het weblog van onze fractievoorzitter, Mattias Gijsbertsen lieten we al weten wat we daarvan vonden.

Om die reden vroegen we voor woensdag 15 september een debat aan in de gemeenteraad, samen met de fractie van Student en Stad. De enige vraag die we beantwoord wilden hebben was : Gaan politie en OM na 1 oktober actief bestaande kraakpanden ontruimen? Het antwoord daarop kwam gelukkig nog voordat het debat zou beginnen. Het College van B&W kwam met een persverklaring, waarin de gewenste duidelijkheid stond: “De handhaving van de Wet kraken en leegstand is de bevoegdheid van het Openbaar Ministerie en een taak van de politie. Dat betekent dat het Openbaar Ministerie verantwoordelijk is voor de uitvoering van de handhaving. Over de prioriteit die de handhaving krijgt vindt in oktober overleg plaats in het driehoeksoverleg tussen OM, politie en burgemeester. Tot die tijd blijft het huidige beleid gelden.” De volledige tekst van de verklaring is te lezen op de site van de gemeente Groningen.

De GroenLinksfractie in de gemeenteraad zal aandacht blijven vragen voor leegstand. Kraken is een manier waarop het probleem aan het licht komt dat veel ruimte in de stad leeg staat en dat sommige eigenaren geen verantwoordelijkheid nemen om de schaarse ruimte nuttig te gebruiken. Om die reden komen morgen de Groningse GroenLinkskamerleden Ineke van Gent en Linda Voortman met ons en met mensen uit de wereld van corporaties, gemeente en vastgoedmakelaars praten om te kijken op welke manier leegstand in de stad Groningen kan worden aangepakt. Voor meer informatie kijk op de site van GroenLinks Groningen Stad.
Advertentie

Over bennileemhuis

Sinds 2010 lid van de gemeenteraad van Groningen voor GroenLinks.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s